Βιταμίνες: Τι κάνουν και που τις βρίσκουμε;

vitamines

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Είναι απαραίτητες στον άνθρωπο για τη φυσιολογική σωματική, ψυχική ανάπτυξη και αναπαραγωγή, καθώς το σώμα είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει καθόλου, είτε τις συνθέτει σε ανεπαρκείς ποσότητες και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε περίπτωση έλλειψής τους προκαλείται χαρακτηριστικό σύμπτωμα το οποίο υποχωρεί μετά από τη χορήγησή τους. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά ονομάστηκαν ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ από τη λατινική λέξη «Vita» που σημαίνει ζωή και την λέξη «Αμίνη» μιας και η πρώτη από αυτές που ανακαλύφθηκε περιείχε άζωτο. Οι βιταμίνες δεν είναι πηγή θερμίδων και δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μάζα του σώματος. Όμως, ρυθμίζουν χημικές αντιδράσεις κατά τις οποίες τα βασικά διατροφικά στοιχεία (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) μετατρέπονται σε ενέργεια και ζωικούς ιστούς.

Ανάλογα με την ικανότητα διάλυσης τους στο νερό ή στα  έλαια, οι βιταμίνες διακρίνονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

  1. Λιποδιαλυτές (A, D, E και Κ) και
  2. Υδατοδιαλυτές (σύμπλεγμα βιταμινών Β και C).

Παρακάτω αναφέρονται  οι  βασικότερες λειτουργίες τους και οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτές.

Βιταμίνη Διαιτητικές Πηγές Ρόλος
Α Στο γάλα, αυγά, συκώτι, πράσινα λαχανικά, καρότα, σπανάκι, βερίκοκα.

 

Καλή κατάσταση όρασης και δέρματος.
D Κυρίως σε ζωικές τροφές: ψάρια, αυγό, γάλα, συκώτι, βούτυρο. Βοηθά στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών· βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

 

E Φυτικά έλαια, μαργαρίνη, αυγά, δημητριακά. Βοηθά στην καλή κατά­σταση των κυτταρικών μεμ­βρανών, έχει αντιοξειδωτική δράση.

 

K Στα πράσινα λαχανικά, ντομάτες, αυγό, συκώτι αλλά παράγεται και στο έντερο από μικρό-οργανισμούς.

 

Βοηθά στην πήξη του αίματος.
C

 

Στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως: εσπεριδοειδή, ντομάτα, λάχανο, πιπεριά, ακτινίδιο, φράουλα, ροδάκινο.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητι­κό σύστημα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, και  έχει αντιοξειδωτική δράση.

 

 

B1 – Θειαμίνη

 

Δημητριακά ολικής άλε­σης, όσπρια, ξηροί καρποί, χοιρινό.

 

Βοηθά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.
B2 -Ριβοφλαβίνη

 

Γάλα, γαλακτοκομικά, συκώτι, αυγό, πράσινα λαχανικά, όπως μανιτάρια, σπαράγγια, μπρόκολο.

 

Βοηθά στην καλή κατά­σταση νευρικού και μυϊκού συστήματος. Καταστρέφεται εύκολα στο φως.
B3 – Νιασίνη

 

Όλα τα πρωτεϊνικά τρό­φιμα όπως κρέας, γάλα, αυγά, πουλερικά, ψάρια. Συμμετέχει στο μεταβολι­σμό των θρεπτικών συστατι­κών με σκοπό την απελευθέ­ρωση ενέργειας στο κύτταρο.

 

B6 – Πυριδοξίνη

 

Κρέας, ψάρια, πουλε­ρικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, όσπρια, δημητριακά. Βοηθά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

 

B12 Βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές. Βοηθά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, & σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση