Διατηρήστε την πνευματική σας απόδοση μέσω «έξυπνων» σνακ!!!

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλοι προσπαθούμε να έχουμε ενέργεια και διαύγεια. Το απόγευμα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πέφτουν με αποτέλεσμα η ενέργεια και η πνευματική απόδοση να μειώνονται αρκετά. Η λύση είναι μια, να καταναλώσουμε ένα σνακ, αλλά όταν δεν το κάνουμε προσεκτικά, έχει αρνητικά αποτελέσματα με την απόδοσή μας να υποφέρει ακόμη περισσότερο.

Μια μελέτη στο περιοδικό Nature Reviews Neuroscience έδειξε πως συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την απόδοση του εγκεφάλου[1]. Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και τους σπόρους chia) βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, ενώ τα τρανς λιπαρά (που βρίσκονται σε ορισμένα ψημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα – σνακ) την επηρεάζουν αρνητικά. Τα αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται στα μούρα και στα κεράσια, παρέχουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, οι φλαβανόλες, όπως αυτές στο κακάο (πχ. σκόνη κακάο, νιφάδες κακάο και μαύρη σοκολάτα), μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη. Αντιλαμβάνεστε ότι, είτε εργάζεστε  σε γραφείο είτε όχι, η διατροφή επηρεάζει τις επιδόσεις μας.

Άρα, το σωστό τσιμπολόγημα είναι το κλειδί για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις μέσα στην ημέρα. Τα σνακ μεταξύ των γευμάτων πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, πρωτεΐνες, λίπη και μικροθρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τα επίπεδα του σακχάρου να διατηρηθούν, ώστε να διατηρηθεί η ενέργεια και η αποδοτικότητα μας. Επιλέγοντας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ, όπως γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και φρούτα αντί για ζάχαρη και ντόνατς, μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Παρακάτω είναι μια λίστα με συστατικά που ενισχύουν την απόδοσή μας.  Εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε αυτά, είναι στο χέρι μας για να αποκτήσουμε τη μέγιστη απόδοση και ενέργεια που αναζητάμε μέχρι το τέλος της ημέρας.

  • Υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας: η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας για το σώμα, το προτιμώμενο καύσιμο του εγκεφάλου. Οι καλύτερες επιλογές σας είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, κινόα, κλπ).
  • Λίπη: μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την κυκλοφορία του εγκεφάλου, διατηρούν την ακεραιότητα και τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Ποντάρετε στα εξής: ελαιόλαδο, αβοκάντο, καρύδια, σπόρους (ηλίανθος, κολοκύθα, λινάρι, Chia), καρύδα, και ψάρια.
  • Πρωτεΐνη: βοηθά το μεταβολισμό. Πολύ καλές πηγές είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά.
  • Φυτικές ίνες: ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μας κρατούν πλήρεις και ικανοποιημένους. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Αντιοξειδωτικά: μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Εξαιρετική επιλογή είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά, η μαύρη σοκολάτα και το κακάο σε σκόνη.
  • Καφεΐνη: βελτιώνει τη συγκέντρωση και βρίσκεστε σε κατάσταση εγρήγορσης. Οι επιλογές είναι ο καφές, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα και το κακάο σε σκόνη.

 

[1] Fernando Gómez-Pinilla.  Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nat Rev Neurosci. 2008 Jul; 9(7): 568–578.

 

Print Friendly, PDF & Email

,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση