Ζεστό κακάο!!!

Χειμώνας! Τι πιο ευχάριστο να χαλαρώνουμε στο καναπέ του σπιτιού με ένα ωραίο φλιτζάνι ζεστό κακάο!!! Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν κάποια οφέλη πίνοντας αυτό το λαχταριστό ρόφημα, εκτός από την πλούσια γεύση του και τη χαλαρωτική διάθεση που μας προσφέρει;

Μια μελέτη του Harvard Medical School διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή παραπάνω φλιτζάνια κακάο την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, ακόμη και να προστατέψουν τη «νοητική εξασθένηση» σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 60 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Οι συμμετέχοντες έπιναν δύο φλιτζάνια καθημερινά κακάο για 30 συνεχόμενες ημέρες, παράλληλα δεν έπρεπε να καταναλώσουν άλλα προϊόντα σοκολάτας. Εκπληκτικά ήταν τα αποτελέσματα γιατί εκτός από τη βελτίωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη. Πριν από τη μελέτη, στους συμμετέχοντες δόθηκαν τεστ μνήμης που ολοκληρώθηκαν με μέσο όρο σε 167 δευτερόλεπτα. Μετά το τέλος της μελέτης, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσής τους μειώθηκε σε 116 δευτερόλεπτα – μια βελτίωση 30% για όλους τους συμμετέχοντες[1].

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το κακάο lavado (είναι ο καρπός του κακαόδεντρου που δεν έχει υποστεί επεξεργασία) μπορεί να καταπολεμήσει ενεργά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια που μελέτησαν ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να παρουσιάσουν μεγαλώνοντας συσσώρευση της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης (είναι η πρωτεΐνη που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ) στον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές τους χορήγησαν τρία είδη κακάο (το lavado, το dutched και το natural) για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον αναχαίτιζαν την συσσώρευση αυτή. Έτσι διαπίστωσαν πως το lavado ήταν το πιο αποτελεσματικό απ’ όλα. Το Lavado κακάο αποτελείται κυρίως από πολυφαινόλες, και αντιοξειδωτικά[2]. Τέλος το κακάο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, καταπολεμά το διαβήτη και την παχυσαρκία, καθώς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί είναι πλούσια πηγή ψευδαργύρου.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα ωραίο φλιτζάνι ζεστό κακάο, μπορείτε να το απολαύσετε ακόμη περισσότερο γνωρίζοντας ότι σας βοηθά!

[1]

Farzaneh A. Sorond, MD, PhD, Shelley Hurwitz, PhD, David H. Salat, PhD, Douglas N. Greve, PhD and Naomi D.L. Fisher, MD. Neurovascular coupling, cerebral white matter integrity, and response to cocoa in older people. Neurology September 3, 2013 vol. 81 no. 10 904-909.

[2] Cocoa Extract May Counter Specific Mechanisms of Alzheimer’s Disease. Insights into mechanisms behind cocoa’s benefit may lead to new treatments or dietary regimens. NEW YORK, June 23, 2014. https://www.mountsinai.org/about-us/newsroom/press-releases/cocoa-extract-may-counter-specific-mechanisms-of-alzheimers-disease

Print Friendly, PDF & Email

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση