Ζύμη μπριζέ

Ζύμη μπριζέ

Μια ζύμη που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά σε τάρτες γλυκές ή αλμυρές, η οποία μπορεί να απογειώσει τη δημιουργικότητά σας.

Υλικά για 1 τάρτα διαμ. 30 εκ.

250 γρ. αλεύρι σκληρό και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα

150 γρ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

150 ml κρύο νερό

λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σ’ ένα μπολ. Φτιάχνετε ένα λοφάκι, σχηματίζετε στο κέντρο μία λακκούβα και ρίχνετε τους κύβους του βουτύρου. Κατόπιν μ’ ένα μαχαίρι ανακατεύετε γρήγορα τα υλικά μεταξύ τους ενώνοντας το βούτυρο με το αλεύρι.

Σχηματίζετε μία μικρή λακκούβα στο μείγμα και προσθέτετε το νερό. Ανακατεύετε στην αρχή μ’ ένα μαχαίρι και κατόπιν με το χέρια όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσετε μια ζύμη οιμοιγενή -μην το δουλέψετε παραπάνω για να μη ζεσταθεί πολύ.

Πλάθετε μία μπάλα με τη ζύμη, τη σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη ή με βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα και την αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30’ προτού τη χρησιμοποιήσετε.

Ανοίγετε τη ζύμη με χοντρό πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη στρώνετε σε μια φόρμα καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά, κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης και τη γεμίζετε με βάση τη συνταγή σας.

Μπορείτε να ψήσετε ξεχωριστά τη ζύμη από τα υπόλοιπα υλικά που θα προσθέσετε. Σ’ αυτή την περίπτωση μην ξεχάσετε να πιρουνιάσετε την επιφάνεια της σε πολλά σημεία για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.

Πηγή: icookgreek.com

Print Friendly, PDF & Email

,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση