Λάιμ, πράσινο τσάι και μαύρη σοκολάτα! Ένας μοναδικός συνδυασμός

Το λάιμ ή μοσχολέμονο είναι ένας καρπός εσπεριδοειδούς  ο οποίος συνήθως είναι στρογγυλός, πράσινος, διαμέτρου 3-6 εκατοστών και περιέχει ξινή σάρκα.  Το λάιμ συχνά χρησιμοποιείται για να τονίσει τις γεύσεις διάφορων γλυκών και ποτών. Είναι μικρότερο και λιγότερο ξινό από το λεμόνι, και υπάρχουν διάφορες ποικιλίες.

Τι μας προσφέρει;

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C.
  • Αντιμικροβιακό! το λάιμ εξολοθρεύει το βακτήριο E. Coli, καθώς και το βακτήριο της χολέρας[1].
  • Προστατεύει την επιδερμίδα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αιθέριο έλαιο από το λάιμ μπορούσε να σταματήσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή καθώς και να βοηθήσει στην επούλωση των κηλίδων.[2]
  • Προστατεύει από τον καρκίνο καθότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, καταπολέμα τον καρκίνο του παγκρέατος. Έρευνα έδειξε ότι ο χυμός του λάιμ προκαλεί τον κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος[3].
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Διότι, είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων και της πίεσης.

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια η σινική (Camelia sinensis). Στις μέρες μας, το πράσινο τσάι καταναλώνεται παντού ως ποτό και είναι ένα φάρμακο για την πρόληψη ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (GTE) έχει πολλά φυσικά συστατικά από τα οποία οι πολυφαινολικές επικατεχίνες (ECs) είναι κυρίως δραστικές. Μια από αυτές, η επιγαλλοκατεχίνη γνωστή και ως EGCG, αποτελεί μια από τις κύριες και πιο ενεργές κατεχίνες του πράσινου τσαγιού. Μερικά από τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με το πράσινο τσάι, είναι ότι:

  • Βοηθά στην προστασία της καρδιάς. Πολλές μελέτες δείχνουν την ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων. Επίσης, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης (LDL) στον οργανισμό.
  • Ενισχύει την μνήμη. Οι κατεχίνες που περιέχει έχουν διάφορες προστατευτικές επιδράσεις στους νευρώνες μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer[4].
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Οι κατεχίνες του αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες, «καίνε» τα αποθηκευμένα λίπη, και μειώνουν το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.[5]
  • Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη[6]. Σύμφωνα με μια μελέτη μετα-αναλύσης, τα άτομα που κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη[7].
  • Προσφέρει δυνατά δόντια και καθαρή αναπνοή. Η κατανάλωση του πράσινου τσάι συνδέεται με τη βελτίωση της στοματικής υγείας και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της τερηδόνας.

Η μαύρη σοκολάτα είναι εξίσου αγαπημένη τόσο για την ιδιαίτερη γεύση της όσο και για τις ιδιότητες της.  Ας δούμε μερικά από τα πολλά, που μας προσφέρει:

  • Μειώνει την πίεση και την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων[8]. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο προσφέροντας υγεία στην καρδιά.[9]
  • Προστατεύει από την αναιμία διότι είναι πλούσια πηγή σιδήρου. 100 γρ. μαύρης σοκολάτας (70% κακάο) προσφέρουν το 67% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου για τον οργανισμό.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς είναι πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου.
  • Προστατεύει την επιδερμίδα. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου[10].
  • Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μαύρη σοκολάτα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει φυσικά διεγερτικά όπως την καφεΐνη και την θεοβρομίνη, οι οποίες ενισχύουν τη συγκέντρωση.

[1] Rodrigues A1, Sandström A, Cá T, Steinsland H, Jensen H, Aaby P. Protection from cholera by adding lime juice to food – results from community and laboratory studies in Guinea-Bissau, West Africa. Trop Med Int Health. 2000 Jun;5(6):418-22.

[2] Abirami et al. The Medicinal And Nutritional Role of Underutilized CitrusFruit- Citrus hystrix (Kaffir Lime): A Review. Drug Invention Today  2014,6(1),1-5.

[3] Patil JR1, Chidambara Murthy KN, Jayaprakasha GK, Chetti MB, Patil BS. Bioactive compounds from Mexican lime ( Citrus aurantifolia ) juice induce apoptosis in human pancreatic cells. J Agric Food Chem. 2009 Nov 25;57(22):10933-42. doi: 10.1021/jf901718u.

 

 

[4] http://www.alzheimersresearchuk.org/regular-green-tea-drinking-may-protect-memory-decline/. Πρόσβαση 19/9/2017.

[5] Pilou L.H.R.JanssensRickHurselMargriet S.Westerterp-Plantenga. Nutraceuticals for body-weight management: The role of green tea catechins. Physiology & Behavior. Volume 162, 1 August 2016, Pages 83-87

[6] Jae-HyungParkJae-HoonBaeSung-SoonImDae-KyuSong. Green tea and type 2 diabetes. Integrative Medicine Research. Volume 3, Issue 1, March 2014, Pages 4-10

[7] Rachel Huxley, DPhil; Crystal Man Ying Lee, PhD; Federica Barzi, PhD; et al. Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus. A Systematic Review With Meta-analysis. Arch Intern Med. 2009;169(22):2053-2063.

 

[8] Asimina Kerimi, Gary Williamson. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology, Volume 71, August 2015, Pages 11-15.

[9] L. Fernández-Murga, J.J. Tarín, M.A. García-Perez, A. Cano. The impact of chocolate on cardiovascular health. Maturitas, Volume 69, Issue 4, August 2011, Pages 312-321

[10] Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women.

J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9.

 

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση