Μούσμουλα, τα παραμελημένα!

Κυκλοφορούν άλλα λίγοι τα προτιμούν. Ζουμερά, με γεύση πικάντικη και ταυτόχρονα γλυκιά, τα  μούσμουλα ή μέσκουλα, ή δέσπιλα είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, και είναι έτοιμα για συλλογή στη μέση της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο.

Είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία, παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε  πηκτίνη[1], επομένως είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών[2]. Η βιταμίνη Α  βοηθάει στην διατήρηση του δέρματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία. Ακόμη, τα μούσμουλα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ, η Β6, η νιασίνη και βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.

Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε κάλιο και νάτριο έτσι βοηθούν στην φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και άλλων μέταλλων.

Επομένως, η κατανάλωση τους βοηθάει:

  • στην υγεία των ματιών, βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη.
  • βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
  • προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου.
  • ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση[3].
  • ενισχύουν τα οστά και τα δόντια[4].
  • το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη[5].

Την επόμενη φορά που θα τα συναντήσετε μην φοβηθείτε, απλά δοκιμάστε τα!!

 

[1] Brouns F, Theuwissen E, Adam A, Bell M, Berger A, Mensink RP; Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women.; , Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):591-9.

[2] Xu HX, Chen JW.,; Commercial quality, major bioactive compound content and antioxidant capacity of 12 cultivars of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruits.; J Sci Food Agric. 2011 Apr;91(6):1057-63. doi: 10.1002/jsfa.4282. Epub 2011 Feb 15

[3] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606009216

[4] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf402735u

[5] https://link.springer.com/article/10.1007/BF02976549

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση