Τι μας προσφέρουν τα ακτινίδια;

aktinidia

Τα ακτινίδια (Actinidia deliciosa) είναι ένα δημοφιλές φρούτο, το όνομά τους προήλθε από το εθνικό πουλί της Νέας Ζηλανδίας.

Το ακτινίδιο είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνης Α, φολικού οξέος, βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) και βιταμίνης Κ. Το ακτινίδιο περιλαμβάνει υψηλή ποσότητα καλίου και άλλα μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Ακόμη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση της πέψης της πρωτεΐνης.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν με τη δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο φυσικό καθαρτικό τους. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 33 άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ακτινίδια κάθε ημέρα για δύο εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας[1].

Τα ακτινίδια περιέχουν ακτινιδίνη (actinidain), ένα ένζυμο το οποίο φάνηκε να διασπά πρωτεϊνούχες τροφές όπως π.χ. το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι ταχύτερα σε σχέση με τα πεπτικά ένζυμα[2]. Για το λόγο αυτό, τα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με μειωμένη πέψη των πρωτεϊνών και εκείνους που νιώθουν δυσάρεστα συναισθήματα πληρότητας μετά από φαγητό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Τα ακτινίδια μπορούν να βελτιώσουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο. Τρώγοντας 2-3 ακτινίδια την ημέρα μπορεί:

  • Να μειωθεί η αρτηριακή πίεση[3].
  • Να μειωθούν τα τριγλυκερίδια[4].
  • Να αυξηθεί η HDL (η «καλή» χοληστερόλη)[5].

Προσοχή, πρέπει να δώσετε στην υπερκατανάλωση, καθώς μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στη φυσική υπακτική δράση των ακτινιδίων, που μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Μπορείτε να τα απολαύσετε: Το ακτινίδιο είναι τόσο νόστιμο, που μπορεί να καταναλωθεί ως έχει. Προσθέστε τα ακτινίδια σε πράσινες σαλάτες. Σερβίρετε ακτινίδια και φράουλες με  γιαούρτι. Τα ακτινίδια έχουν υπέροχη γεύση και εμφάνιση για χρήση σε τάρτες φρούτων.

[1] Chan AO, Leung G, Tong T, Wong NY. Increasing dietary fiber intake in terms of kiwifruit improves constipation in Chinese patients. World J Gastroenterol. 2007 Sep 21;13(35):4771-5.

[2] Baker, E.N.; Boland, M.J.; Calder, P.C.; Hardman, M.J. (1980). «The specificity of actinidin and its relationship to the structure of the enzyme». Biochim. Biophys. Acta. 616: 30–34.

[3] Svendsen M, Tonstad S, Heggen E, Pedersen TR, Seljeflot I, Bøhn SK, Bastani NE, Blomhoff R, Holme IM, Klemsdal TO. The effect of kiwifruit consumption on blood pressure in subjects with moderately elevated blood pressure: a randomized, controlled study. Blood Press. 2015 Feb;24(1):48-54.

[4] Duttaroy AK, Jørgensen A. Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Platelets. 2004 Aug;15(5):287-92.

[5]Gammon CS, Kruger R, Minihane AM, Conlon CA, von Hurst PR, Stonehouse W.Kiwifruit consumption favourably affects plasma lipids in a randomised controlled trial in hypercholesterolaemic men. Br J Nutr. 2013 Jun 28;109(12):2208-18.

 

Print Friendly

,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση