Το βούτυρο κακάο δεν είναι μόνο για τη σοκολάτα – Ανακαλύψτε τα υγιή μυστικά του!!

Το βούτυρο του κακάου έχει το δική του σημασία  στη βελτίωση της υγείας. Η χρήση του βουτύρου κακάο δείχνει να βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, της δερματίτιδας και το εκζέματος, όσο και στις  καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο. Το βούτυρο κακάο είναι πολύ θρεπτικό καθώς, παρέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμα λίπη. Συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, επίσης είναι εξαιρετικό για το μαγείρεμα, για smoothies και σαλάτες.

Η σοκολάτα θεωρείτο ότι ήταν μια από τις τροφές για τους θεούς. Τίποτα άλλο δεν συγκρίνεται με την υφή, τη γεύση και την πολυπλοκότητα αυτής της γευστικής απόλαυσης. Ενώ οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τους κόκκους κακάο, πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη υγείας που περιέχονται στο βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο είναι αυτό που δίνει την μαλάκια υφή  στη σοκολάτα, και την κάνει να λιώνει στο στόμα. Ακόμη, είναι μια απίστευτη πηγή βιταμινών, φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων[1]. Στην πραγματικότητα, το βούτυρο κακάο περιέχει μεγάλες ποσότητες πολυφαινόλες κακαόμαζας, που έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τον καρκίνο, προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την αρθρίτιδα[2]. Αυτές οι ίδιες ενώσεις συμβάλλουν επίσης στη ρύθμιση της υπερβολικής δραστηριότητας των Τ-κυττάρων – η κύρια αιτία των δυσλειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η ψωρίαση και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ στο βούτυρο κακάο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα υγιές μονοακόρεστο λίπος το οποίο βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο.

Το  βούτυρο κακάο, δεν είναι μόνο θρεπτικό αλλά είναι διάσημο και για την τοπική χρήση του. Σφραγίζει το δέρμα, δημιουργώντας ένα φράγμα έναντι των περιβαλλοντικών ρύπων και των επιπτώσεων της γήρανσης. Η πολυφαινόλη κακαόμαζας, αναστέλλει επίσης την παραγωγή IgE ανοσοσφαιρίνης – βοηθώντας στην ηρεμία του εκζέματος και της δερματίτιδας. Αναμιγνύοντας το με τις βιταμίνες B1, B2, B3, C και E, το βούτυρο κακάου είναι ιδανικό για την πρόληψη των ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης[3]. Εξουδετερώνει επίσης τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα. Αυτό το διεισδυτικό έλαιο βελτιώνει τον τόνο του δέρματος, θεραπεύει τα σημάδια και μειώνει τις ρυτίδες.

[1] «The Benefits of Pure Cocoa Butter» Isobel Washington, eHow. Retrieved on October 21/8/2017 from: http://www.ehow.com/about_5449501_benefits-pure-cocoa-butter.html

[2] «Cocoa and chocolate flavonoids: Implications for cardiovascular health» Steinberg FM, Bearden MM, Keen CL, Department of Nutrition, University of California, Davis. February 2003; 103(2):215-23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589329

[3] «What Are the Benefits of Cocoa Butter?» WiseGeek. Retrieved on 21/8/2017 from: http://www.wisegeek.com/what-are-the-benefits-of-cocoa-butter.htm

Print Friendly, PDF & Email

,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση