Στέβια το φυσικό γλυκαντικό, με μηδέν θερμίδες!

ION_Stevia

H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni», πήρε το όνομά του από τον Ελβετό βοτανολόγο Moisés Santiago Bertoni, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το φυτό. Η Στέβια αποτελεί βότανο, το οποίο φυτρώνει στη Λατινική Αμερική και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Κίνα, Κένυα και ΗΠΑ. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, από τις οποίες δύο είναι τα κύρια γλυκοσιδικά συστατικά: η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη (γλυκοζίτες στεβιόλης) που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Δηλαδή, 1½  κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Τέσσερα φύλλα στέβιας μπορούν να αντικαταστήσουν το 25% των θερμίδων ενός ποτηριού σόδας. Το εκχύλισμα των φύλλων της στέβιας ωφελεί τα άτομα με διαβήτη καθώς δεν περιέχει καθόλου θερμίδες ή υδατάνθρακες, και ούτε επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα[1]. Επομένως, είναι μια πρόταση για τα άτομα που τους αρέσουν τα γλύκα, ή θέλουν να προσέξουν τη σιλουέτα τους ή είναι οι διαβητικοί ή παχύσαρκοι. Η στέβια είναι το μόνο παγκόσμιο, εμπορικώς διαθέσιμο, φυτικής προέλευσης, με μηδέν θερμίδες γλυκαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) γνωμοδότησε θετικά για τη στέβια το Μάρτιο του 2010 και σε συμφωνία με την Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση, δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή»[2],[3]. Κατόπιν αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν, πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β και φυτικές στερόλες[4]. Η στέβια έχει αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, αντιγηραντική, χωνευτική και επουλωτική για το δέρμα δράση. Επίσης, δεν ευνοεί τη δημιουργία τερηδόνας σε αντίθεση με τη ζάχαρη.

Σήμερα, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν προϊόντα στέβιας[5]! Είναι διαθέσιμη ως συστατικό σε χιλιάδες τρόφιμα και ποτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Παραδείγματος χάριν  περιλαμβάνεται: στο τσάι, στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στο γιαούρτι, σε διάφορα σνακ, στα δημητριακά, στις σάλτσες για σαλάτες, στα αλκοολούχα ποτά, στις  τσίχλες, σε σοκολάτες, γλυκίσματα και ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Δοκιμάστε τις νέες σοκολάτες της ΙΟΝ με στέβια που αποτελούνται από τις αγαπημένες γεύσεις ΙΟΝ Αμυγδάλου, ΙΟΝ Γάλακτος και ΙΟΝ Dark κλασική.

Η νέα σειρά σοκολατών, έχει την ίδια πλούσια γεύση των αγαπημένων σοκολατών ΙΟΝ αλλά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και με λιγότερες θερμίδες!

[1] http://globalsteviainstitute.com/consumers/nutrition-health/. πρόσβαση στις 2/12/2015.

[2] Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).Evaluation of certain food additives. WHO Technical Report Series 952, 2009.

[3] FDA response letter GRAS Notice No. GRN 000253, 17 December 2008.

[4]http://www.mydiatrofi.gr, πρόσβαση στις 2/12/2015.

[5] Global Stevia Institute, «The Sweet Facts  about Stevia”, 2014.

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,

6 Responses to Στέβια το φυσικό γλυκαντικό, με μηδέν θερμίδες!

  1. ΚΑΛΛΙΑ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ Μάρτιος 24, 2016 at 4:07 μμ #

    Οι απιστευτες κ πεντανοστιμες οι σοκολατες με στεβια!!ειδικα η dark….!

    • ION Sweets Μάρτιος 28, 2016 at 11:45 πμ #

      Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

  2. Georgia Christofilopoulou Απρίλιος 3, 2016 at 5:06 μμ #

    Θα έπρεπε να απαγορευτούν ως παραπλανητικές αυτες οι διαφημίσεις.Καταρχήν οι θερμίδες που κερδίζεις είναι ελάχιστες δηλ ειναι εξισου παχυντικές και περιέχουν πιο πολύ μαλτιτόλη απο στέβια που είναι παρόμοια με την ζάχαρη σε θερμίδες και επίδραση στο σάκχαρο οπότε σκέτη κοροιδια εξαπάτηση και υποτίμηση των καταναλωτών.

    • ION Sweets Απρίλιος 4, 2016 at 2:00 μμ #

      Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στο άρθρο αναφερόμαστε στις ιδιότητες του φυτού στέβια. Σύμφωνα, με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών:
      1) Το ποσοστο στεβιολης είναι 0.5% για να χαρακτηριστεί οτι έχει στεβια
      2)Το υπολοιπο ποσοστο είναι αλλες γλυκαντικές ουσίες.
      3) Η μέγιστη πρόσληψη ανα ανθρωπο είναι 4 mg ανα κιλό σωματικού βαρους.

      • Αντώνιος Χαρατζόγλου Ιανουάριος 31, 2017 at 9:41 μμ #

        Δυστυχώς ο νόμος επιτρέπει την παραπλάνηση. Δυστυχώς και η αγαπημένη μας ΙΟΝ υπέπεσε στο ίδιο «κατόρθωμα» . Ως διαβητικός λοιπόν, λαχτάρησα μια ΙΟΝ και παρα λίγο να την πατήσω. Λυπάμαι…….

    • markos Μάρτιος 24, 2017 at 6:15 μμ #

      mpravo georgia kala kai to aneferes!kai o logos einai oti an valoume mono stevia i sokolata einai pikri!

Αφήστε μια απάντηση