Summertime: Παγωτό!

to_pagvto

Το παγωτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα του καλοκαιριού. Η παγωμένη κρέμα και στη συνέχεια παγωτό, είχε την έννοια ενός επιδορπίου πολυτελείας με κρέμα, ζάχαρη και παγωμένα φρούτα. Τον 17ο αιώνα, οι Ιταλοί πρόσθεσαν την κρέμα και το γάλα και ως τα μέσα του αιώνα οι γρανίτες και τα παγωτά εφθάσαν στις Βερσαλίες. Οι Γάλλοι στη συνέχεια, πρόσθεσαν το ασπράδι αβγού, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε το σορμπέ. Τον 19ο αιώνα η βιομηχανική κατασκευή του παγωτού απλουστεύτηκε με την εμφάνιση του παγωτού μηχανής στην Αγγλία και Αμερική. Το παγωτό διαδόθηκε στην Αμερική χάρη στους Ιταλούς μετανάστες που το πωλούσαν στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.), άρθρο 137, «ως παγωτά νοούνται τα προϊόντα που παρασκευάζονται με ανάμιξη είτε γάλακτος -από τα είδη και τις κατηγορίες που αναφέρονται στα άρθρα 79 και 80 του Κ.Τ.Π και σε συνδυασμό μεταξύ τους- είτε χυμού φρούτων με φυσική γλυκαντική ύλη και άλλες ύλες που ρητά διαλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο, μετά από πήξη με ψύξη της μάζας αυτής που έχει ομογενοποιηθεί».

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επίσης, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.α..

Παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, σημαντικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η ενεργειακή αξία του παγωτού ποικίλλει από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια . Οι πρωτεΐνες του παγωτού είναι υψηλής βιολογικής αξίας καθώς προέρχονται κυρίως από το γάλα. Οι υδατάνθρακες που περιέχει, είναι κυρίως από τη λακτόζη του γάλακτος και τις γλυκαντικές ύλες που έχουν προστεθεί. Ενώ, τα λιπαρά είναι από τα λιπαρά του γάλακτος και τη κρέμα γάλακτος, τη σοκολάτα και τα αυγά.

Το παγωτό είναι καλή πηγή λήψης του γάλακτος και παρέχει στον οργανισμό ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β1, Β2, Α, Β6, D και νιασίνη. Έχει αντιοξειδωτική δράση, όταν περιέχει κακάο, ξηρούς καρπούς (πολυφαινόλες) και φρούτα (βιταμίνες Α, Ε). Νομοθετικά, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό. Η διατήρησή του εξασφαλίζεται με την παστερίωση και την κατάψυξη. Επομένως, το παγωτό είναι ένα δροσιστικό και απολαυστικό έδεσμα και δε χρειάζεται να το στερηθούμε αρκεί να καταναλωθεί με μέτρο!

 

Print Friendly, PDF & Email

,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση