Αμύγδαλα αντί για αλεύρι

 Αμύγδαλα αντί για αλεύρι

Μια εναλλακτική χρήση του αγαπημένου μας ξηρού καρπού είναι και αυτή του αλευριού σε μορφή αμυγδαλόσκονης

Η αμυγδαλόσκονη δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά αμύγδαλα που αλέθονται μέχρι να γίνουν πολύ λεπτή σκόνη. Οι χρήσεις της στη μαγειρική είναι περιορισμένες, χρησιμοποιείται κυρίως ως υλικό για πανάρισμα, άλλα στη ζαχαροπλαστική είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα υλικά. Παραδείγματα γνωστών γλυκών με αμυγδαλόσκονη είναι τα Μακαρόν, Οι Εργολάβοι, τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά η Αυστριακή τάρτα Linzer torte, η Ισπανική Πίτα του Βασιλιά, η τούρτα Κέικ Caprese, η Σουηδική Princesstarta καθώς επίσης και η τούρτα Νόνα της Ιταλίας και άλλα πολλά. Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε έλαιο (55%) τα γλυκά αυτά έχουν μια χαρακτηριστική υφή. Μαλακή και υγρή στο εσωτερικό, αλλά τραγανή στο εξωτερικό.

Η αμυγδαλόσκονη στα γλυκά συνήθως παίζει το ρόλο του αλεύρου. Κάποιες φορές πάλι συμπληρώνει ποσότητα αλεύρου και κάποιες άλλες το υποκαθιστά πλήρως. Αν μας αρέσουν τα γλυκά με αμυγδαλόσκονη, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και στα κέικ μας αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα του αλεύρου. Το γλυκό μας θα γίνει πιο τραγανό άλλα ίσως να μη φουσκώσει το ίδιο. Θα πρέπει να φροντίσουμε να αλέσουμε καλά τα αμύγδαλα. Στο μούλτι βάζουμε μόνο 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Είναι φυσικό να αποβάλλει μια ποσότητα λαδιού. Οπότε προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας κορν φλάουρ ή άχνης ώστε να απορροφήσει το λάδι και να μείνει μια φίνα πούδρα.

Στην αγορά υπάρχει χύμα αμυγδαλόσκονη σε μαγαζιά με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και όχι σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς. Η προέλευσή της είναι Αμερικανική ή Ισπανική, Ελληνική δεν υπάρχει. Συσκευασμένη βρίσκουμε σπάνια και συνήθως σε μεγάλα σούπερ μάρκετς. Οι τιμές κυμαίνονται αρκετά, γεγονός άξιον απορίας που εξηγείται -όχι επιβεβαιωμένα- ότι παράγεται από αμύγδαλα που έχει αφαιρεθεί το έλαιό με εκχύλιση ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί από βιομηχανίες καλλυντικών. Η διαδικασία αυτή ρίχνει το κόστος του αμυγδάλου, καθιστώντας τη συγκεκριμένη σκόνη ένα πολύ οικονομικό υποπροϊόν με ανεπαίσθητη διαφορά στη γεύση.

Πηγή: yumyum.gr

, , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση