«Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα»

Κανέλα ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πολλά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, με γλυκιά γεύση και την ευκολία χρήσης σε πολλές συνταγές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τα 26 πιο δημοφιλή βότανα και μπαχαρικά στον κόσμο, η κανέλα κατατάσσεται στην 1η θέση για την προστασία που παρέχει λόγο των αντιοξειδωτικών![1] Η κανέλα που χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό είναι ο φλοιός των νεαρών βλαστών του φυτού. Το μοναδικό άρωμα, χρώμα, και γεύση της οφείλεται στο ελαιώδες μέρος του δέντρου. Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, προέρχονται από το φλοιό. Ο φλοιός περιέχει αρκετές ενώσεις όπως κινναμαλδεΰδη, κινναμωμικό οξύ και κινναμωμικό. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μας ωφελήσει είτε χρησιμοποιείται  ο φλοιός της, είτε τα αιθέρια έλαια της, ακόμη και η σκόνη,  λόγο των φλαβονοειδών και των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Οι ενώσεις αυτές καθιστούν κανέλλα ένα από τα πιο ευεργετικά μπαχαρικά στη γη, δίνοντάς της αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδες, αντιδιαβητικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες και προστατεύοντας από το καρκίνο και την καρδιακές παθήσεις.[2]

Μία κουταλιά της σούπας κανέλα περιέχει:

 • 19 θερμίδες
 • 0 γραμμάρια λίπους, ζάχαρή και  πρωτεΐνη
 • 4 γραμμάρια ινών
 • 68% μαγγάνιο
 • 8% ασβέστιο
 • 4% σίδηρο
 • 3% βιταμίνη Κ

Με  ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα μπορείτε να έχετε θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την πέψη, και άλλα. Ας δούμε κάποια οφέλη της:

 1. Υψηλή πηγή αντιοξειδωτικών. Είναι γεμάτη με μια ποικιλία προστατευτικών αντιοξειδωτικών που μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 41 διαφορετικές προστατευτικές ενώσεις της κανέλας μέχρι σήμερα![3]
 2. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά στη κανέλα έχουν και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, που μπορούν να είναι ευεργετικά για το πόνο, μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα βοηθά στην ανακουφίσει του πόνου των μυών.[4]
 3. Καταπολεμά το διαβήτη. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει τη σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη. Η κανέλα βελτιώνει κατά συνέπεια ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.[5]
 4. Προστατεύει την καρδιά. Οι ειδικές ενώσεις της κανέλας είναι σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL «κακή» χοληστερόλη και των τριγλυκεριδιών, ενώ η HDL «καλή» χοληστερόλη παραμένει σταθερή. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι μια ακόμη απειλή για την πρόκληση καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.[6]
 5. Προσφέρει στοματική υγεία & φρεσκάρει την αναπνοή. Σε μελέτες, τα εκχυλίσματα που βρέθηκαν στην κανέλα αποδείχθηκαν ότι είναι προστατευτικά έναντι των βακτηριδίων που ζουν στη στοματική μικροχλωρίδα και μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή, φθορά των δοντιών, κοιλότητες, ή λοιμώξεις του στόματος. Το αιθέριο έλαιο από κανέλα είναι πιο ισχυρό από ό, τι άλλα φυτικά εκχυλίσματα που δοκιμάστηκαν και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των βακτηρίων στο στόμα, και μάλιστα ενεργεί σαν ένα φυσικό αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα.

[1] Shan B1, Cai YZ, Sun M, Corke H. Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. J Agric Food Chem. 2005 Oct 5;53(20):7749-59.

[2] Gruenwald J, Freder J, Armbruester N. Cinnamon and health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Oct;50(9):822-34. doi: 10.1080/10408390902773052.

[3] Pasupuleti Visweswara Rao and Siew Hua Gan. Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 642942.

[4] Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Feizi A, Hariri M, Darvishi L, Barani A, Taghiyar M, Shiranian A, Hajishafiee M.. Influence of ginger and cinnamon intake on inflammation and muscle soreness endued by exercise in Iranian female athletes. Int J Prev Med. 2013 Apr;4(Suppl 1):S11-5.

[5] Kirkham S, Akilen R, Sharma S, Tsiami A. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes Obes Metab. 2009 Dec;11(12):1100-13.

[6] Pasupuleti Visweswara Rao  and Siew Hua Gan. Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 642942.

 

 

, , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση