Η μαύρη σοκολάτα σας βοηθά να νικήσετε τις αϋπνίες!

mavri_sokolata

Κάποιοι βασίζονται στα υπνωτικά χάπια κάθε φορά που δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ, μην ξέροντας ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουν, οποίος δεν είναι άλλος από το να τρώτε μαύρη σοκολάτα.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αποκάλυψε ότι ένα θρεπτικό συστατικό που βρέθηκε στη σκούρα σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό βραδινό ύπνο. Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τη γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα, και έχει κυρίως υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, φθάνει τα 176mg ανά 100 γραμμάρια τροφίμου, όταν η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι τα 310-320mg για τις γυναίκες και τα 400-420mg για τους άνδρες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι, με αποτέλεσμα να διευκολύνει τον ύπνο και να αισθάνεται κανείς πιο ξεκούραστος στη διάρκεια της ημέρας[1].Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία διαφορετικά είδη κυττάρων: ανθρώπινα, από φύκι και από μύκητες και διαπίστωσαν ότι και στα τρία είδη κυττάρων τα επίπεδα του μαγνησίου αυξάνονταν και μειώνονταν ακολουθώντας έναν ημερήσιο κύκλο που προσαρμοζόταν στον φυσικό, περιβαλλοντικό κύκλο της μέρας και της νύχτας. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το μαγνήσιο είχε αντίκτυπο στο μεταβολισμό των κυττάρων, δηλαδή το πόσο γρήγορα μετέτρεπαν τα κύτταρα σε ενέργεια τα θρεπτικά συστατικά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσω της επίδρασής του στα κύτταρα, το μαγνήσιο ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς (ή βιολογικό ρολόι) ολόκληρου του οργανισμού, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τον ύπνο και την αγρυπνία, την έκκριση ορμονών, την σωματική θερμοκρασία και πολλές άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες.

Ενώ μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής για να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή σας, είναι πάντα καλύτερο να τρώτε καλά και να ενσωματώνεται τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο στη διατροφή σας.

[1] Kevin A. Feeney et al.. Daily magnesium fluxes regulate cellular timekeeping and energy balance. Nature, 532, 375–379. April 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση