Η Σοκολάτα προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου!

Σοκολάτα προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου

Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας! Η κατανάλωση μέχρι 100 γραμμάρια σοκολάτας καθημερινά βρέθηκε να μειώνει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Heart.

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και το Ερευνητικό Κέντρο του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα τελευταία αποτελέσματα προέρχονται από την επιδημιολογική μελέτη του Νόρφολκ (EPIC-Norfolk study), στην οποία έλαβαν μέρος  20,951 άντρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40-70 ετων, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες στο Η.Β. Ξεκίνησε το 1990, για να εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής, του τρόπου ζωής και των ασθενειών. Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων και ερωτηματολόγια του τρόπου ζωής.

Επιπλέον, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση των διεθνών δημοσιευμένων ερευνών (μετά-ανάλυσης έρευνα) σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της σοκολάτας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 158.000 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στη μελέτη EPIC- Norfolk.

Υψηλή πρόσληψη σοκολάτας συνδέεται με περισσότερα οφέλη για την υγεία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο σοκολάτα ήταν οι πιο νέοι, είχαν χαμηλότερο βάρος και συστολική αρτηριακή πίεση, μικρότερη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη και περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας συνδέεται με την υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και με μια διατροφή που αποτελείται από περισσότερο λίπος και υδατάνθρακες, και λιγότερο από πρωτεΐνες και αλκοόλ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου σοκολάτα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Είχαν, επίσης, ένα 9% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου που να προκύπτει από στεφανιαία νόσο και 23% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην μετά-ανάλυση μελέτη διαπιστώθηκε ένας σημαντικά χαμηλότερος  κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς  και καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα που έτρωγαν τακτικά σοκολάτα, και υπήρχε επίσης 25% χαμηλότερος κίνδυνος οποιοδήποτε επεισοδίου της καρδιαγγειακής νόσου και 45% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου.

Τα άτομα που προτιμούν τη σοκολάτα γάλακτος μπορεί να αισθάνονται καλά γιατί οι συμμετέχοντες της μελέτης EPIC-Norfolk κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος πιο συχνά από ότι μαύρη, η οποία προτείνει ότι ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση αυτού του τύπου σοκολάτας.

Σχολιάζοντας αυτή την πτυχή της μελέτης, οι ερευνητές λένε: “Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι μόνο τα φλαβονοειδή, αλλά και άλλες ενώσεις, που πιθανόν να σχετίζονται με τα συστατικά του γάλακτος όπως το ασβέστιο και τα λιπαρά οξέα, που μπορεί να δώσει μια εξήγηση για την παρατηρούμενη συσχέτιση.”

Γενικά, το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι, αν είστε υγιείς, τρώγοντας λίγο σοκολάτα μάλλον δεν θα κάνει ζημιά, και μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ένα όφελος. Το ζήτημα προκύπτει όταν η σοκολάτα επηρεάζει το βάρος σας. Γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι κακό για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων της καρδιά σας και των αιμοφόρων αγγείων.

 

Βιβλιογραφία

Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MAH, et al. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. Published online June 15 2015.

More evidence that chocolate may be good for the heart, say researchers. The Guardian, June 16 2015

 

Μαρία Αρβανίτη- Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Metropolitan University of London, Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ). Επιστημονική συνεργάτης του medNutrition, του Βιωματικού Σχολείου, της ΕΑΔΑΠ (Εταιρία για την Ανάπτυξη και τη Δημιουργική Απασχόληση των Παιδιών).

, , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση