Καθαρή Δευτέρα! Τι περιέχει το τραπέζι μας;

Kathari_Deftera

Η Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Κατά την Σαρακοστή, δεν πρέπει να καταναλωθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, κ.α. παρά μόνον νηστίσιμα εδέσματα. Επομένως, την Καθαρή Δευτέρα την τιμητική τους έχουν ο ταραμάς, η λαγάνα και ο χαλβάς, ενώ δεν λείπουν από το τραπέζι, τα θαλασσινά, οι σαλάτες και τα όσπρια. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρουν τα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας.

Λαγάνα: Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαρής Δευτέρας, δεν είναι άλλο από τη λαγάνα, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που μας προσφέρουν ενέργεια. Η υψηλή θρεπτική της αξία της οφείλεται στο σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, και βιταμίνη Ε. Θα πρέπει να μην καταναλώσουμε περισσότερο από 1-2 φέτες, διότι η κάθε φέτα (30γρ.) μας προσδίδει γύρω στις 80 θερμίδες.

Ταραμάς/ταραμοσαλάτα: Παρασκευάζεται από αυγοτάραχο και είναι πλούσιος σε κάλιο, φώσφορο αλλά και σε θερμίδες, λίπος και αλάτι (νάτριο). Δυο κουταλιές είναι αρκετές για όσους δεν έχουν πρόβλημα υπέρτασης. Καλό  είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή της από όσους έχουν υπέρταση. Τα 100γρ. ταραμοσαλάτας αποδίδουν περίπου 410 θερμίδες.

Χαλβάς: Παρασκευάζεται από ταχίνι (δηλαδή σουσάμι),  και είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, έχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους! Τα 100γρ. χαλβά μας δίνουν περίπου 540 θερμίδες.

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά περιέχουν κυρίως βιταμίνη Β12 και σελήνιο, ενώ αποτελούν καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμη, αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό, όπως η πρωτεΐνη του κρέατος. Αν και περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και αυτό γιατί η χοληστερόλη της τροφής δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τόσο, όσο έχουν δείξει ότι επηρεάζουν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα τρόφιμα. Επιλέξτε θαλασσινά στη σχάρα ή βραστά. Τα ψητά ή βραστά θαλασσινά θα σας αποδώσουν ανά 100γρ. περίπου 100-200 θερμίδες ενώ, αν επιλέξετε να τα τηγανίσετε, τότε η ίδια ποσότητα μπορεί να σας δώσει έως και 400 θερμίδες αντίστοιχα.

Λαχανικά: Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και σε νερό. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να επέλθει ο κορεσμός. Το τουρσί ανήκει στις σαλάτες, αλλά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι, η κατανάλωση του πρέπει να είναι περιορισμένη.

Όσπρια:  Πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης που παρότι είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, με σωστούς συνδυασμούς μπορεί να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας. Βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης αλλά και τη διατήρηση του σακχάρου αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

, , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση