Λίτσι, ένα από τα εξωτικά φρούτα του καλοκαιριού!

Τελευταία συναντάμε πολλά εξωτικά φρούτα στην λαϊκή αγορά ή στα σουπερμάρκετ, ένα από αυτά είναι τα λίτσι. Τα λίτσι (lychee) είναι φρούτα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και βιταμίνες τα οποία καλλιεργούνται στην Κίνα. Είναι εξαιρετικά  πλούσια σε βιταμίνη C, μάλιστα  τα 100γρ. λίτσι παρέχουν  119% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας[1].  Επίσης, περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6, θειαμίνη, νιασίνη και φολικό οξυ, κάλιο, διαιτητικές ίνες καθώς και αντιοξειδωτικά. Τα λίτσι τρώγονται ωμά αλλά μπορούν να καταψυχθούν και να αποξηραθούν. Έχουν λευκή σάρκα και έναν ενιαίο, μεγάλο κουκούτσι. Είναι ζουμερά με ελαφρώς όξινο άρωμα και γεύση που μοιάζει με τα σταφύλια.

Κάποια από τα οφέλη τους είναι:

  • Έχουν αντιοξειδωτική και αντιγριπική/αντιϊκή δράση κυρίως της υψηλής ποσότητας βιταμίνης C καθώς η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την κύρια αμυντική γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προανθοκυανιδίνες που υπάρχουν στα λίτσι είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρή δράση έναντι των ιών. Η λικετανίνη Α2, μία ένωση που βρίσκεται στα λίτσι, έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εξάπλωσης ή της εμφάνισης ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού του απλού έρπητα και του ιού του κοξάκη[2].
  • Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση καθότι είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο θεωρείται αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι μειώνει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών μειώνοντας έτσι την πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα επίπεδα του καλίου είναι σχεδόν τριπλάσια σε αποξηραμένα λίτσι παρά σε φρέσκα[3].
  • Συμβάλουν στη μείωση του σωματικού βάρους και κάνουν πιο εύκολη την πέψη λόγο των διαιτητικών ινών που περιέχουν καθώς βοηθάνε τις κινήσεις του εντέρου και παράλληλα διεγείρουν τα γαστρικά και πεπτικά υγρά επομένως η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών είναι πιο αποτελεσματική. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σχεδόν αμελητέα περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV και μειώνουν τις ρυτίδες. Η βιταμίνη C, οι πολυφαινολικές ενώσεις και οι προανθοκυανιδίνες που περιέχουν είναι αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ρυτίδες και τα πρώτα σημάδια της γήρανσης[4].

Απολαύστε λοιπόν αυτά τα απίθανα εξωτικά φρούτα όταν βρεθούν μπροστά σας, δε θα χάσετε αντίθετα μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

[1] http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1945/2 πρόσβαση 30/6/2018.

[2] Xu X, Xie H, Wang Y, Wei X. A-type proanthocyanidins from lychee seeds and their antioxidant and antiviral activities. J Agric Food Chem. 2010 Nov 24;58 (22):11667-72. doi: 10.1021/jf1033202. Epub 2010 Oct 22.

[3] http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1946/2 πρόσβαση 30/6/2018.

[4] Pascale Sarni-Manchado, Erwan Le Roux, Christine Guernevé, Yves Lozano, and Véronique Cheynier. Le Phenolic Composition of Litchi Fruit Pericarp.  J. Agric. Food Chem., 2000, 48 (12), pp 5995–6002. DOI: 10.1021/jf000815r.Publication Date (Web): November 22, 2000.

 

, ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση