Λιναρόσπορος-μικροσκοπικός αλλά τόσος ισχυρός!

Η ύπαρξη καθώς και η χρήση του λιναρόσπορου χρονολογείται εδώ και σχεδόν 10000 χρόνια. Ο λιναρόσπορος αποτελεί το καρπό του φυτού Linum, από το οποίο προέρχεται το λινέλαιο και οι σπόροι του σε καστανό/ξανθό χρώμα[1]. Είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και λιγνανών (εντεροδιόλη και εντερολακτόνη). [2]

Οι σπόροι του λιναριού είναι πολύ θρεπτικοί, καθώς είναι πλούσιοι σε α-λινολεϊκό οξύ (ALA ωμέγα-3 λιπαρό οξύ), διαιτητικές ίνες (διαλυτών και αδιάλυτων) καθώς και σε βιταμίνες. Σε 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου  περιέχονται  35% μαγγάνιο, 30% μαγνήσιο, 10% σελήνιο καθώς και 19% φώσφορο. Επιπλέον έχει χαλκό, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Τα οφέλη του είναι πολλά ας δούμε κάποια εδώ:

  1. Μειώνει την φλεγμονή – Το ALA λιπαρό που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
  2. Ελεύθερο γλουτένης- Ένα από τα βασικά οφέλη της χρήσης λιναρόσπορων είναι ότι είναι εντελώς απαλλαγμένα από γλουτένη. Όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη μπορούν να χρησιμοποιήσουν σπόρους λίνου.
  3. Προωθεί την πεπτική υγεία- Βοηθά στην προώθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως η νόσος του Crohn μπορούν να επωφεληθούν από αυτό.
  4. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Λόγο της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιγνάνες, οι οποίες φαίνεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.[3]
  5. Ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η διαλυτή φυτική του ίνα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.[4],[5]

Μερικοί τρόποι για να τον προσθέσετε στα τρόφιμα που ήδη τρώτε:

  • Προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά σας ή στη βρώμη στο πρωινό.
  • Βάλτε λιναρόσπορο σε χυμό ή smoothies.
  • Πασπαλίστε σε σαλάτες ή σούπες.
  • Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας.

[1] D.H. Morris, M. Vaisey-Genser, in Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 2003. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B012227055X014024

[2] Principles and Practice of Phytotherapy (Second Edition), 2013  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780443069925000025

[3] Lucille R. Marchand MD, BSN, James A. Stewart MD, FACP, in Integrative Medicine (Fourth Edition), 2018

[4] Mark Houston MD, MS, MSc, in Integrative Medicine (Fourth Edition), 2018

[5] Delfin Rodriguez-Leyva, Chantal MC Bassett, Richelle McCullough and Grant N Pierce. The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Can J Cardiol. 2010 Nov; 26(9): 489–496.

 

Print Friendly, PDF & Email

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση