Πάβλοβα: Νέα Ζηλανδία ή Αυστραλία;

 Πάβλοβα Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία

Από που κρατάει η σκούφια αυτού του διάσημου γλυκού; Δυο χώρες διεκδικούν την πατρότητά της και είναι δύσκολο να πει κανείς σε ποια από τις δύο γεννήθηκε αφού εμφανίζεται την ίδια χρονική περίοδο και στα 2 έθνη.

Σ’ αυτό που συμφωνούν οι ιστορικοί που ασχολούνται με την γαστρονομία είναι ότι το γλυκό έχει πάρει το όνομά του από τη διάσημη πρίμα μπαλαρίνα Anna Matveyevna Pavlova (1881-1931), που έκανε περιοδεία το 1926 και στις 2 χώρες και το 1929 ξανά μόνο στην Αυστραλία. Στη δεύτερη της επίσκεψη το 1929, η Πάβλοβα έμεινε στο ξενοδοχείο Esplanade στο Πέρθ. Σ’ αυτό θα επανέλθουμε παρακάτω.

Αλλά το γλυκό που γνωρίζουμε και αγαπάμε βρίσκεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1926, που ονομάζεται Home Cookery for New Zealand αναφερόμενο ως «Μαρέγκα με γέμιση από φρούτα».

Ένα χρόνο αργότερα στην έκτη έκδοση του Davis Dainty Dishes που εκδόθηκε στη Νέα Ζηλανδία περιλαμβάνεται μια συνταγή που φέρει το όνομα Πάβλοβα χωρίς όμως να είναι φτιαγμένη με μαρέγκα.

Η ανθρωπολόγος Helen Leach από το πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζει ότι η πρώτη συνταγή με το όνομα της δεύτερης, δηλαδή «Πάβλοβα» κυκλοφόρησε σε ένα περιοδικό το 1929 που λεγόταν New Zealand rural magazine. Η Leach δηλώνει στο βιβλίο της «Η ιστορία της Πάβλοβα» ότι η πρώτη συνταγή για αυτό το γλυκό κυκλοφόρησε στην Αυστραλία το 1935.

Αλλά τι συνέβη κατά τη διαμονή της Άννα Πάβλοβα στο ξενοδοχείο Esplanade το 1929 στο Περθ? Είναι αλήθεια ότι το ξενοδοχείο δημιούργησε ένα γλυκό προς τιμήν της αλλά αυτό δεν συνέβει πριν το 1935. Στις 2 Απριλίου του 1935 ο Herbert Sachse βρήκε μια συνταγή με το όνομα «Κέικ με μαρέγκα» στο περιοδικό Women’s mirror (το οποίο συνεργαζόταν και με Νεοζηλανδούς) και έβαλε σαν στόχο να την βελτιώσει. Τη συνταγή που προέκυψε την ονόμασε Πάβλοβα. Το γλυκό είχε μεγάλη επιτυχία και εξασφάλισε στον Sachse και το ξενοδοχείο εθνική διάκριση.

Στη βιογραφία της Άννας Πάβλοβα, ο βιογράφος της Keith Money έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας της χορεύτριας το 1926  στη Νέα Ζηλανδία, ένας σεφ σε ένα ξενοδοχείο στο Wellington δημιούργησε ένα γλυκό προς τιμήν της.

Ο Money εξηγεί πως ο σεφ εμπνεύστηκε από τη φούστα tutu (φούστα μπαλαρίνας) η οποία ήταν καλυμμένη με πράσινα μεταξωτά τριαντάφυλλα. Το γλυκό Πάβλοβα αποτελούσε μια αναπαράσταση – ελαφριά και αφράτη μαρέγκα, κρέμα και πολύχρωμα κομμάτια από φρούτα που αντιπροσώπευαν το μεγαλείο της εμφάνισης της χορεύτριας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι Νεοζηλανδοί ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν το γλυκό με τη μαρέγκα. Παρόλα αυτά η Πάβλοβα έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη δημιουργία του Herbert Sachse στο Περθ.

Πηγή: travel

, , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση