Παπάγια- «το φρούτο των αγγέλων»

Η παπάγια είναι  ένα τροπικό φρούτο με γλυκιά γεύση, απαλή υφή και σχήμα αχλαδιού. Ακόμη και οι μαύροι σπόροι της παπάγιας είναι βρώσιμοι και έχουν πικάντικη γεύση.  Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποκάλεσε την παπάγια το “φρούτο των αγγέλων” λόγο της γεύση της. Η παπάγια περιέχει το ενζυμο παπαΐνη με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως  παρασκεύασμα για “μαλάκωμα” του κρέατος. Δύο τύποι παπάγια καλλιεργούνται συνήθως. Η κόκκινη παπάγια έχει μια γλυκιά, κόκκινη ή πορτοκαλί σάρκα και η κίτρινη παπάγια, η οποία έχει κιτρινωπή σάρκα.  Τρώγεται όταν είναι ώριμο χωρίς τη φλούδα ή τους σπόρους. Μαγειρεύεται  και χρησιμοποιείται σε πικάντικα πιάτα, σαλάτες ακόμα και ψητή. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, τα φύλλα παπάγιας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού. Η  παπαΐνη που υπάρχει στη σάρκα της παπάγιας χρησιμοποιείται στο δέρμα για την αντιμετώπιση εξανθημάτων και εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται επίσης ως μαλακτικό μαλλιών.

  1. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών περιέχει β- καροτένιο, βιταμίνη C και φλαβονοειδή που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες.
  2. Η παρουσία της βιταμίνης Β, του φολικού οξέος βοηθά στη καλή διατήρηση του καρδιαγγειακού συστήματος και την προστασία από τον καρκίνο του παχέως εντέρου.
  3. Το ένζυμο παπαΐνη χρησιμοποιείται όπως η βρωμελαϊνη για τη θεραπεία τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό.
  4. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Α και ινών που βοηθούν κατά των καρδιακών παθήσεων, της αθηροσκλήρωσης και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  5. Τα ενζυμα παπαΐνη και χυμοπαπαϊνη καθιστούν την παπάγια αντι-φλεγμονώδη και προστατεύουν από προβλήματα όπως η αρθρίτιδα.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας παπάγια μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα πελμάτα και στις παλάμες.  Επίσης, ο συνδυασμός της παπάγιας με το πράσινο τσάι μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός κατά του καρκίνου του προστάτη καθώς και τα δυο είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο.

, , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση