Πώς να προστατέψουμε τα δόντια των παιδιών!

Pws_na_prostatepsoume_ta_dontia

Τα παιδιά με υγιή δόντια κερδίζουν εκτός από ένα όμορφο χαμόγελο, μια καλύτερη υγεία. Η κακή στοματική υγεία (ανεξαρτήτου ηλικίας) μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Η τερηδόνα, είναι μικρές τρύπες στα δόντια που προκαλούνται από βακτήρια του στόματος, τα οποία τρέφονται από τα σάκχαρα στη διατροφή μας και παράγουν οξέα που προσβάλλουν το δόντι. Η τερηδόνα είναι σε άνοδο μεταξύ των παιδιών, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 2 και 11 ετών. Ευτυχώς, η καλή στοματική υγιεινή και η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των δοντιών και των ούλων για όλη τη ζωή.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε για τη δημιουργία τερηδόνας; Αποφεύγετε να βάζετε τα μωρά στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι γάλα για να κοιμηθούν γιατί το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα κάθεται στα δόντια και τα ούλα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέχοντας ένα φιλικό περιβάλλον στα βακτηρίδια του στόματος για να προκληθεί η τερηδόνα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν να τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στην κατανάλωσή τους σε γλυκά και κολλώδεις τροφές. Τα ακόλουθα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οδοντικής τερηδόνας:

  1. Ζαχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, χυμοί, αθλητικά και ενεργειακά ποτά, ζαχαρούχο τσάι, και ειδικά αν πίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Κολλώδεις τροφές όπως οι καραμέλες, οι σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα, ιδιαίτερα όταν τρώγονται μόνα τους.
  3. Γλειφιτζούρια και άλλες σκληρές καραμέλες που διαλύονται αργά.
  4. Επιδόρπια όπως τα μπισκότα, τα κέικ.
  5. Η ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων και η καστανή ή μαύρη, το μέλι, η μελάσα και το νέκταρ αγαύης.

Τι να προτιμάτε για μια καλή στοματική υγιεινή;

  • Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην προστασία των δοντιών, διεγείροντας την παραγωγή σάλιου, το οποίο καθαρίζει το στόμα και το καθιστά λιγότερο όξινο.
  • Πίνεται νερό με το φαγητό και μετά από ένα γεύμα καθώς, βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων και στη μείωση της παραγωγής οξέος. Και, εάν το νερό είναι φθοριωμένο, εσείς και η οικογένειά σας έχετε μια επιπλέον προστασία. Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη μείωση της φθορά των δοντιών γιατί μειώνει τα επίπεδα οξύτητας στο στόμα και βοηθά στη διαδικασία επιδιόρθωσης της πρόωρης φθοράς.
  • Περιέχεται μάλιστα και σε μερικές οδοντόκρεμες και οδοντικά διαλύματα.
  • Μπορεί να καταναλώσει το αγαπημένο του γλυκό αλλά αμέσως μετά ξεβγάλετε το στόμα με νερό η βουρτσίστε τα δόντια.
  • Να επισκέπτεστε τον οδοντογιατρό σας τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για εξετάσεις και καθαρισμούς, και φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια τακτικά.

, , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση