Σοκολάτα & ‘Ερωτας

 Σοκολάτα και έρωτας

Η σοκολάτα από τότε που ανακαλύφθηκε έχει συνδεθεί με το πάθος και η φήμη της ως αφροδισιακό ανάγεται στην εποχή των Αζτέκων, αλλά και των Ισπανών κατακτητών.

Οι συνειρμοί για τις ιδιότητες αυτές της σοκολάτας έγιναν με αφορμή την συμπεριφορά  του αυτοκράτορα των Ατζέκων, Μοντεζούμα, ο οποίος συνήθιζε να καταναλώνει σοκολάτα πριν συνευρεθεί με… το χαρέμι του.

Στο βιβλίο “Η πραγματική ιστορία  της Σοκολάτας”, η ιδέα ότι ο αυτοκράτορας Μοντεζούμα χρειαζόταν αφροδισιακά διεγερτικά αποδίδεται σε μη πραγματικό γεγονός, ενώ λέγεται ότι οι Ισπανοί επινόησαν αυτή την πικάντικη ιστορία.

Βέβαια όταν η φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακό  εξαπλώθηκε δεν μπορούσε κανείς να την σταματήσει…

Οι ιστορικές πηγές βρίθουν από διηγήσεις για την χρησιμοποίηση της σοκολάτας σαν αφροδισιακό. Ο περιβόητος Καζανόβα θεωρούσε την ζεστή σοκολάτα σαν “το ελιξίριο του έρωτα” και την τιμούσε ιδιαίτερα, αντί για σαμπάνια, ενώ ο γνωστός Μαρκήσιος Ντε Σαντ χρησιμοποιούσε την σοκολάτα για να προκαλέσει στους προσκεκλημένους του ασυγκράτητα ερωτικά πάθη.

Στο βιβλίο του “Τροφή  των Θεών ” ο συγγραφέας Μπράντον Χέντ αναφέρει ότι “ακόμα και όταν η σοκολάτα έγινε ευρύτατα αποδεκτή σαν θρεπτικό ρόφημα θεωρούνταν ακόμη σαν επικίνδυνος υποκινητής βίαιων  παθών, που θα έπρεπε να απαγορευτεί στους καλόγερους”!

Το 1905 ένας δημοσιογράφος γράφει στην Βρετανική εφημερίδα “Παρατηρητής”: “Θα συμβούλευα τους αγαπητούς αναγνώστες μου να χρησιμοποιούν με προσοχή την σοκολάτα και τα αισθηματικά μυθιστορήματα γιατί δρουν σαν υποκινητές επικίνδυνων παθών”.

Παρόλο που η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δηλώνει ξεκάθαρα ότι η σοκολάτα δεν περιέχει ουσίες που συνδέονται άμεσα με αφροδισιακές ιδιότητες, η τέχνη της διαφήμισης συνδέει ξεκάθαρα την σοκολάτα με τον αισθησιασμό και την σεξουαλικότητα. Έτσι η συνήθης εικόνα που παρουσιάζει η διαφήμιση για την σοκολάτα, εκτός των θρεπτικών συστατικών και της ενέργειας, είναι της σκανδαλιάρας λιχουδιάς με σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα.

Η διαφήμιση επίσης συνδέει την φύση της σοκολάτας με το γυναικείο φύλλο, στοχεύοντας πρωταρχικά στο γυναικείο καταναλωτικό κοινό. Οι διαφημιστές συνήθως παρουσιάζουν την σοκολάτα να απολαμβάνεται από λάγνα γυναικεία χείλη ή να προσφέρεται σε αυτές σαν δώρο από ανδρικό χέρι! Η σύνδεση μεταξύ της γυναικείας σεξουαλικότητας και της σοκολάτας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τον κινηματογράφο. Μια συνήθης εικόνα στις ταινίες της δεκαετίας του ’30 ήταν αυτή της μοιραίας γυναίκας (που ήταν συνήθως ξανθιά), τυλιγμένη σε μεταξωτά σεντόνια να απλώνει το χέρι σε ένα λαχταριστό κουτί σοκολατάκια!

Αυτή η σύνδεση της σοκολάτας με το γυναικείο φύλλο ενίσχυσε την σύνδεση της σοκολάτας με τον ρομαντικό έρωτα, όπως αυτός απεικονίζεται πάνω σε κουτιά για σοκολατάκια, όπως για παράδειγμα στα περίφημα ιταλικά σοκολατάκια “BACI” (που σημαίνει φιλί), που όταν πρωτοκυκλοφόρησαν το 1922 έγιναν ανάρπαστα από τους ερωτευμένους που τα αντάλλασσαν σαν δώρο, ψάχνοντας εναγωνίως να βρουν κάτω από το περιτύλιγμα τους το ερωτικό μήνυμα που αυτά έκρυβαν!

Πηγή: chocolab

 

,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση