Σοκολάτα: μπορεί να μας ανακουφίσει από το βήχα;

galaktos

Ένας ακόμη λόγος για να τη λατρέψουμε. Μπορεί να σας κρατήσει μακριά από το βήχα, σύμφωνα με τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Μία ένωση του κακάο φαίνεται ότι μειώνει τα συμπτώματα του οξέος και χρόνιου βήχα.

Περίπου 300 άτομα με επίμονο βήχα πήραν μέρος σε μια κλινική δοκιμή σε 13 νοσοκομεία του NHS, όπου τους δίνονταν η φυσική χημική ουσία θεοβρωμίνη, που προέρχεται από το κακάο, δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το 60% των ασθενών εμφάνισαν ανακούφιση από το βήχα μετά τη λήψη της θεραπείας με βάση το κακάο.

Η δοσολογία της θεοβρωμίνης που χρησιμοποιείτο στην έρευνα ήταν 1000mg. Η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 450mg θεοβρωμίνης ανά 30γρ, η μαύρη σοκολάτα με ζάχαρη έχει περίπου 150mg, και η σοκολάτα γάλακτος έχει περίπου 60mg. Οι ερευνητές λένε ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μπάρας μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιέχει αρκετή ποσότητα από την δραστική ουσία για να ανακουφίσει από το χρόνιο βήχα. Παρόλο αυτά δεν αποτελεί θεραπεία, καθώς τα συμπτώματα επανεμφανίστηκαν μόλις σταμάτησαν την κατανάλωση της θεοβρωμίνης.

Μια άλλη μελέτη, που έγινε  από το National Heart and Lung Institute έδειξε ότι η θεοβρωμίνη μπλοκάρει τη δράση των αισθητήριων νεύρων και τελικά σταματά το αντανακλαστικό του βήχα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεοβρωμίνη είναι πιο αποτελεσματική από την κωδεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του χρόνιου βήχα.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι  επειδή η σοκολάτα μπορεί να έχει κλινική εφαρμογή δεν την απαλλάσσει από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως την αύξηση του βάρους, αν δεν καταναλώνεται με μέτρο.

 

 

,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση