Χρώματα στα γλυκά μας

 Χρώμα στα γλυκά  μας

Τι είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής; Πως  τα χρησιμοποιούμε ; Πόση ποσότητα χρειαζεται; Πως χρωματίζουμε σοκολάτα, ζάχαρη, αμυγδαλόπαστα και ζαχαρόπαστα;

Απλά χρώματα ζαχαροπλαστικής- Food colours

Ως απλά θεωρούμε τα βασικά χρώματα ζαχαροπλαστικής σε διάφορες αποχρώσεις. Αν και στην Ελλάδα συνήθως βρίσκουμε πολύ βασικά χρώματα στο εξωτερικό οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές.

Όμως ακόμα και τα απλά χρώματα ζαχαροπλαστικής κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές. Μπορεί να τα βρείτε σε υγρή μορφή σε μπουκαλάκια που μοιάζουν με αυτά του κολλύριου, σε μορφή συμπυκνωμένης πάστας αλλά και σε μορφή σκόνης. Συνηθως τα προσθέτουμε στις ζύμες ή στο γλάσο μας.

Μεταλλικά χρώματα ζαχαροπλαστικής

Αυτά κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης και ανακατεύονται με καθαρό οινόπνευμα ή με ένα ειδικό υγρό που λέγεται Rejuvenator Spirit και περιέχει 99,9% καθαρό οινόπνευμα. Με αυτά βάφεις από πάνω τα γλυκά σου ειδικά στα τελειώματα.

Dusting powders και Edible Lustre

Κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε χρωματιστά τελειώματα σε αντικείμενα που θα πλάσετε με ζαχαρόπαστα αφού στεγνώσουν. Το ανακατεύεις επίσης με Rejuvenator Spirit ή άλλο αλκοόλ.

Μαρκαδόροι

Δεν είναι ανάγκη να σπάσετε τα νεύρα σας για να γράψετε μια ευχή στο εορταστικό κέικ σας. Κυκλοφορούν και μαρκαδόροι για τη δουλειά αυτή σε διάφορα χρώματα.

Γενικά υπάρχουν και διάφορα άλλα πιο εξειδικευμένα είδη αλλά αν φτάσεις σε σημείο να τα ψάχνεις, τότε δε σου χρειάζεται ένα τόσο απλό άρθρο γιατί έχεις ανέβει περισσότερα επίπεδα.

Η ποσότητα που θα βάλουμε εξαρτάται από το πόσο έντονο είναι το χρώμα που θέλουμε να έχει το γλυκό μας, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν ακριβείς αναλογίες. Μερικές σταγόνες είναι αρκετές για να δώσουν μια απαλή απόχρωση. Προσθέτουμε τις σταγόνες, ανακατεύουμε καλά, ώστε να χρωματιστεί ομοιόμορφα το μείγμα, και, αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε.

Η απόχρωση εξαρτάται και από την ποιότητα και την ένταση των ίδιων των χρωμάτων.

Κάθε υλικό απορροφά διαφορετικά τα χρώματα. Καλύτερη εφαρμογή έχουν τα χρώματα σε υλικά που έχουν βάση το νερό. Οπότε, για να χρωματίσουμε σαντιγί, θα χρειαστούμε λιγότερη ποσότητα απ’ ότι για να χρωματίσουμε αμυγδαλόπαστα.

Για να χρωματίσουμε την κοινή ζάχαρη,  χρειάζεται να ρίξουμε μερικές σταγόνες χρώματος πάνω της και να την τρίψουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να πάει παντού το χρώμα.

Για την αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) χρειάζεται, μόλις πέσει το χρώμα, να δουλέψουμε καλά με τα χέρια μας σαν να ήταν ζυμάρι. Ζυμώνουμε μέχρι όλη η ζύμη να χρωματιστεί ομοιόμορφα. Είναι καλύτερα να φορέσουμε γάντια για να προστατεύσουμε τα νύχια μας από το χρώμα.

Τα μπισκότα μπορούν επίσης να χρωματιστούν, αρκεί στο ψήσιμο να μην ξεπεράσουμε τους 150 βαθμούς. Πάνω από αυτή τη θερμοκρασία, τα χρώματα αρχίζουν να εξασθενούν.

Για να χρωματίσουμε σαντιγί ή μαρέγκες,  πρέπει να προσθέσουμε το χρώμα στο τέλος, όταν είναι ήδη έτοιμες. Με απαλές κυκλικές κινήσεις ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης για να βαφτεί όγκος ομοιόμορφα χωρίς να πέσει. Για να βάψουμε παντεσπάνι, ρίχνουμε το χρώμα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμης,  λίγο πριν το ψήσουμε.

Για την παρασκευή παγωτού στο χρώμα της αρεσκείας μας,  θα ρίξουμε μερικές σταγόνες στο μείγμα πριν το βάλουμε στην παγωτομηχανή.

Για το γλάσο στο κέικ, μπορούμε να προσθέσουμε το χρώμα στην αρχή, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Στην καραμέλα, βάζουμε το χρώμα μόλις αυτή βράσει. Το χρώμα είναι ανθεκτικό σε αυτές τις θερμοκρασίες (κοντά στους 150 βαθμούς).

Η λευκή σοκολάτα είναι ιδανική βάση για τα χρώματα. Προσθέτουμε το χρώμα όταν είναι ήδη λιωμένη και ζεστή, μέσα στο μπεν μαρί.

Πηγή: daddy-cool

, , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη

Αφήστε μια απάντηση