Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο κέικ με μπαχαρικά

Φόρμα 2,4lt
2/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή
Συστατικά : ΙΟΝ Κουβερτούρα Κλασική, κανέλα, κρέμα γάλακτος, μαγειρική σόδα, baking powder, μαύρη ζάχαρη, αβγά, μελάσα, αλάτι, μοσχοκάρυδο, αλεύρι, πορτοκάλι, βούτυρο, τζίντζερ, γάλα, γαρύφαλλο
Σχετικά με το Σεφ :
Madame Gâteaux
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
17 Δεκεμβρίου, 2021
Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο κέικ με μπαχαρικά

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Συστατικά
Για το κέικ:
- 350 γρ αλεύρι μαλακό
- 330 γρ ζάχαρη μαύρη μαλακή
- ½ κτγ αλάτι
- 2 κτγ τζίντζερ σε σκόνη
- 2 κτγ κανέλα σε σκόνη
- 1 κτγ γαρύφαλλο
- ½ κτγ μοσχοκάρυδο
- 1 κτσ μπέικιν πάουντερ
- 1 κτγ μαγειρική σόδα
- 200 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, σε κομματάκια
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κτγ μελάσα
- 200 μλ γάλα πλήρες
- 150 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ
- ½ κτγ κανέλα σε σκόνη
- πέρλες και κασκάς σε χριστουγεννιάτικα σχέδια και χρώματα
Ειδικό Σκεύος
φόρμα bundt 2,4lt
Μέθοδος
Για το κέικ:
- Στον κάδο του μίξερ, ζυγίζουμε όλα τα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε: αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, σόδα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, κρύο, σε κομματάκια και ανακατεύουμε με το φτερό για μερικά λεπτά, ώσπου το μείγμα μας να αποκτήσει υφή άμμου.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
- Ανακατεύουμε τη μελάσα και το ξύσμα μέσα στο γάλα και τα προσθέτουμε στο μίξερ, χτυπώντας ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα μας και τοποθετούμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40’.
- Για να δούμε εάν είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο εσωτερικό του μια οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγαίνει στεγνή.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε και το ξεφορμάρουμε, για να μη σπάσει.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.
- Φυλάμε το κέικ που περίσσεψε εκτός ψυγείου, σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς ή σε τουρτιέρα με καπάκι, για 3-4 μέρες.
Για το γλάσο:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε και τεμαχίζουμε τη σοκολάτα.
- Βάζουμε την κρέμα μαζί με την κανέλα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε.
- Μόλις πάρει βράση, τη χύνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
- Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε ένα λείο γλάσο.
- Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και τοποθετούμε επάνω του μια σχάρα. Πάνω εκεί, τοποθετούμε το κέικ. Μόλις το γλάσο κρυώσει, αλλά προτού αρχίσει να πήζει, περιχύνουμε με αυτό το κέικ μας και αφήνουμε το γλάσο να στάξει μέσα στην πιατέλα. Αν μείνουν κάποια σημεία ακάλυπτα, μαζεύουμε το γλάσο που έσταξε και επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση.
- Στολίζουμε το κέικ με χριστουγεννιάτικες πέρλες και κασκάς και σερβίρουμε.
Φυλάμε το κέικ που περίσσεψε μέσα σε τουρτιέρα που κλείνει με καπάκι, εντός ψυγείου, για 2-3 μέρες.
Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο κέικ με μπαχαρικά
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή