Πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα γάλακτος

90'
Χρόνος εκτέλεσης
3/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή
Συστατικά : ζάχαρη, ζελατίνη, ηλιέλαιο, νερό, ΙΟΝ Κουβερτούρα Γάλακτος, κρέμα γάλακτος, baking powder, μαγειρική σόδα, αβγά, πορτοκάλι, αλεύρι, σιρόπι γλυκόζης, βούτυρο, φύλλο κρούστας, γάλα, ελαιόλαδο
Σχετικά με το Σεφ :
Madame Gâteaux
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
3 Δεκεμβρίου, 2021
Πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα γάλακτος

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Συστατικά
Για το σιρόπι:
- 350γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 250 μλ νερό
- 150 μλ φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι (περ. 4 πορτοκάλια)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ)
- 2 πορτοκάλια ολόκληρα
- ξύσμα από 4 πορτοκάλια
- 250 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 150 μλ ηλιέλαιο
- 100 μλ ελαιόλαδο
- 250 μλ γάλα πλήρες
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 1 κτγ μαγειρική σόδα
- 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
- λίγο βούτυρο και αλεύρι, για το ταψί
- 320 μλ γάλα πλήρες
- 110 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 30 γρ σιρόπι γλυκόζης
- 18 γρ ζελατίνη σε φύλλα (11 φύλλα)
- 600 γρ κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ
- 660 μλ κρέμα γάλακτος, κρύα
Μέθοδος
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα, ζυγίζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκάλι.
- Σιγοβράζουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για τη βάση:
- Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας επάνω στον πάγκο και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πολύ καλά.
- Σε ένα μεγάλο ταψί, διπλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα σαν ακορντεόν και τα τοποθετούμε το ένα πλάι στο άλλο έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Ψήνουμε τα φύλλα στους 100 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, ώσπου να ξεραθούν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ενώ ψήνουμε τα φύλλα, σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε 2 πορτοκάλια, ολόκληρα, μέσα σε νερό έτσι ώστε αυτό να τα σκεπάζει εντελώς.
- Όταν τα πορτοκάλια κρυώσουν, τα κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Στο μπλέντερ, πολτοποιούμε τα πορτοκάλια.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το γάλα και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα ψημένα φύλλα μέσα στο μπολ, σε δόσεις, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν εντελώς.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×35 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 45’. Η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της έχει χρυσίσει.
- Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, και όπως είναι ζεστή, την περιχύνουμε με το σιρόπι, που πρέπει να έχει κρυώσει και το αφήνουμε να απορροφηθεί.
- Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει καλά.
- Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο ως την επομένη.
Για τη ναμελάκα:
- Μουσκεύουμε τη ζελατίνη μέσα σε κρύο νερό.
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, τεμαχίζουμε την κουβερτούρα.
- Μόλις το γάλα ζεσταθεί τόσο ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και η γλυκόζη, στύβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι.
- Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν και έπειτα χύνουμε όλο αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα.
- Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, που πρέπει να είναι κρύα και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Χύνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με την πορτοκαλόπιτα.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ώσπου η ναμελάκα να στερεοποιηθεί και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο στρογγυλά τσέρκια των 16 εκ. και να κόψουμε με αυτά δύο κομμάτι, βυθίζοντάς τα μέσα στην πορτοκαλόπιτα.
- Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα μέσα στα τσέρκια, όπως είναι, και γεμίζουμε τα δύο τσέρκια μέχρι επάνω με το μείγμα σοκολάτας.
- Μπορούμε να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία με ατομικά τσέρκια με την υπόλοιπη πορτοκαλόπιτα ή να κόψουμε την υπόλοιπη πορτοκαλόπιτα σε μικρά κομμάτια και να τη σερβίρουμε σκέτη.
Πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα γάλακτος
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή