Σάμαλι νηστίσιμο

12
45'
Χρόνος εκτέλεσης
1/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή
Πιάτο : Vegan & νηστίσιμα Γλυκά, Τα παραδοσιακά
Συστατικά : αμμωνία σκόνη, βανιλλίνη, γάλα σόγιας, γλυκόζη, κανέλα, κρυσταλλική ζάχαρη, λεμόνι, μαστίχα, σιμιγδάλι, χυμός πορτοκαλιού, baking powder
Σχετικά με το Σεφ :
Μιχάλης Σαράβας
Σάμαλι νηστίσιμο

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Συστατικά
- Για το μείγμα θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά
- 50 γρ σιμιγδάλι χονδρό
- 350 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 2 γρ baking powder
- 2 γρ αμμωνία σκόνη
- 2 γρ μαστίχα τριμμένη ( μαζί με 50 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική )
- 50 γρ γάλα σόγιας
- 50 γρ χυμό πορτοκάλι
- 200 γρ νερό
- 2 κάψουλες βανιλλίνη
- Για το σιρόπι θα χρειαστούμε
- 450 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 300 γρ νερό
- 25 γρ γλυκόζη
- Μισό λεμόνι φλούδα
- Μισό ξύλο κανέλα
- Θα χρειαστούμε επιπλέον: κατσαρόλα, λεκάνη, σύρμα, ταψάκι 20χ20.
Μέθοδος
- 1.Τοποθετούμε μέσα σε μια λεκάνη το χονδρό σιμιγδάλι, το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το baking powder, την αμμωνία σκόνη, τη τριμμένη μαστίχα, τη βανιλλίνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- 2.Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σόγιας, το χυμό πορτοκάλι και το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- 3.Τοποθετούμε το μείγμα μέσα σε σεμιζαρισμένο (με μαλακή μαργαρίνη και αλεύρι) ταψί διαστάσεων 20χ20 και αφήνουμε το μείγμα στο ταψί για 2 ώρες περίπου στο εξωτερικό περιβάλλον έτσι ώστε η επιφάνειά του να πιάσει πέτσα.
- 4.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 0C για 15 λεπτά περίπου.
- 5.Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και κόβουμε σε μερίδες της αρεσκείας μας.
- 6.Ξανατοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 160 C για ακόμα 40 λεπτά.
- 7.Κατά τη διάρκεια που το Σάμαλι ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, νερό, γλυκόζη, φλούδα λεμόνι, ξύλο κανέλα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
- 8.Με την έξοδο του Σάμαλι από το φούρνο σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του, το αφήνουμε για 20 λεπτά να τραβήξει το σιρόπι και προσθέτουμε λίγο ακόμα από το ζεστό σιρόπι.
- 9.Σερβίρουμε σε πάτο ή πιατέλα της αρεσκείας μας.
Σάμαλι νηστίσιμο
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή