Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι

60'
Χρόνος εκτέλεσης
3/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή
Σχετικά με το Σεφ :
Madame Gâteaux
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
9 Μαρτίου, 2022
Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Αυτή η κλασική συνταγή έχει τις ρίζες της στη Φεράρα της Ιταλίας, όπου την αποκαλούν torta tenerina – ή αλλιώς «τρυφερό» κέικ. Το κέικ φουσκώνει στο ψήσιμο και όταν κρυώνει συρρικνώνεται, δημιουργώντας αυτό το κρακελαριστό εφέ στην επιφάνειά του. Στο εσωτερικό του είναι υγρό και λαχταριστά σοκολατένιο – ενώ δεν περιέχει και γλουτένη!
Συστατικά
Για ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
- 5 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 20 γρ τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι
- 200 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ
- 125 μλ ελαιόλαδο
- 140 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Ειδικό Σκεύος
Tσέρκι διαμέτρου 20cm
Μέθοδος
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα.
- Όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, προσθέτουμε τα 60 γρ ζάχαρης και χτυπάμε ώσπου να γίνουν μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή.)
- Σε μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε τα 140 γρ ζάχαρης και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
- Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους, ώσπου να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα τη μαρέγκα, σε τρεις δόσεις, με μια σπάτουλα, ώσπου να έχουμε ένα παχύρρευστο, ομοιόμορφο μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 20 εκ. το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για περίπου 30-40’.
- Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όσο κρυώνει, θα συρρικνώνεται και η επιφάνειά του θα ραγίσει. Όταν κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε με προσοχή.
- Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κακάο ΙΟΝ ή με ζάχαρη άχνη.
- Φυλάμε το κέικ που περίσσεψε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ως και για 3 μέρες.
Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή