×
Αρχική Συνταγές Προϊόντα Τips Μυστικά Επικοινωνία
Αναζήτηση
ΣΥΝΤΑΓΕΣ >

Τσουρέκι με κακάο και σοκολάτα


Τσουρέκι με κακάο και σοκολάτα
Τσουρέκι με κακάο και σοκολάτα
1
60'
Χρόνος εκτέλεσης
4/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή

Τσουρέκι με κακάο και σοκολάτα

heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Συστατικά
  • Για να φτιάξουμε το προζύμι θα χρειαστούμε
  • 30 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
  • 30 γρ νερό
  • 1 γρ μαγιά ξηρή
  • Για να τα στερεά υλικά θα χρειαστούμε :
  • 270 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
  • 20 γρ κακάο σκόνη ΙΟΝ
  • 10 γρ ξηρή μαγιά
  • Για τα υπόλοιπα υλικά θα χρειαστούμε :
  • 100 γρ γάλα
  • 50 γρ αβγά (ή 1 τεμάχιο αβγό)
  • 20 γρ κρόκος (ή 1 τεμάχιο κρόκο)
  • 40 γρ βούτυρο σε κομμάτια
  • 90 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 6 γρ μαχλέπι τριμμένο
  • 2 κόκκους μαστίχα τριμμένη (τη σπάμε μαζί με 20 γρ επιπλέον ζάχαρη κρυσταλλική λευκή)
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • 15 γρ βούτυρο λιωμένο
Μέθοδος
  • 1.Τοποθετούμε τα υλικά του προζυμιού δηλαδή το αλεύρι για τσουρέκι, το νερό και τη ξηρή μαγιά μέσα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν ένας χυλός. Σκεπάζουμε με αντικολλητική μεμβράνη χωρίς να εφάπτεται στην επιφάνεια και το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να φουσκώσει.
  • 2.Τοποθετούμε τα στερεά υλικά μέσα σε μια λεκάνη δηλαδή το αλεύρι για τσουρέκι, το κακάο σκόνη και τη ξηρή μαγιά και τα ανακατεύουμε.
  • 3.Μετά από τις 3 ώρες προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται δηλαδή το γάλα, τα αυγά, τον κρόκο, το βούτυρο, τη κρυσταλλική λευκή ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκάλι, το τριμμένο μαχλέπι, τους κόκκους μαστίχα και τη βανιλλίνη (όχι το λιωμένο βούτυρο), μέσα στη λεκάνη με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν όλα μια ομοιογενής ζύμη.
  • 4.Προσθέτουμε σταδιακά και το λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο τη φορά συνεχίζοντας το πλάσιμο για περίπου 15 λεπτά ακόμα.
  • 5.Στρογγυλοποιούμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη και σκεπάζουμε με μεμβράνη αντικολλητική. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί από τον αρχικό της όγκο.
  • 6.Ξαναπλάθουμε τη ζύμη για 2-3 λεπτά περίπου και ξανά στρογγυλοποιούμε μέσα στη λεκάνη σκεπάζοντάς την πάλι με αντικολλητική μεβράνη.
  • 7.Αφήνουμε ξανά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • 8.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ισόποσα μέρη και πλάθουμε σε μακρόστενα φυτίλια. Πλάθουμε με αυτά πλεξούδα και την τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Σκεπάζουμε τη πλεξούδα με μια νοτισμένη πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • 9.Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πλεξούδας με χτυπημένο αβγό για να πάρει μετά το ψήσιμο χρώμα.
  • 10.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 40 λεπτά περίπου.
  • 11.Προαιρετικά μόλις έχει κρυώσει το βουτάμε εάν θέλουμε σε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ΙΟΝ της αρεσκείας μας ή κάνουμε ακανόνιστες γραμμές με λιωμένη σοκολάτα και για ντεκόρ βάζουμε λίγο ψιλοκαβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.
  • 12.Τέλος προκειμένου για τσουρέκι κανονικό αφαιρούμε από τη συνταγή τα 20 γρ κακάο σκόνη και τα αντικαθιστούμε με 20 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι ακολουθώντας όλα τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής όπως ακριβώς είναι.
Τσουρέκι με κακάο και σοκολάτα
heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή
Εγγραφείτε εδώ:
ion
Επισκεφθείτε επίσης:
ion
Ακολουθήστε μας:
Βρείτε μας στους επίσημους λογαριασμούς μας
@Amigdalou.ION @iongiapanta